Spaanse dag

Details

Datum: 

22 juni 2019

Tijd: 

11:00 – 19:00

Entree: 

Gratis

Locatie: 

Domplein, Utrecht

De Spaanse Dag wordt dit jaar op zaterdag 22 juni gevierd in Utrecht. Ook de minder bekende aspecten van Spanje worden onder de aandacht gebracht. Er zullen op deze dag verschillende activiteiten plaatsvinden op het Domplein en het daaraan gelegen Instituto Cervantes. Tijdens de Spaanse Dag is er een zeer gevarieerd programma met o.a. flamenco-optredens, ham- en sherryproeverijen, proeverijen van traditionele gastronomische producten uit verschillen streken, wijnproeverijen, paella-workshops en -proeverijen, optredens van de bekende Carnavalsgroep Los Joroperos uit Tenerife, presentaties door Edwin Winkels, kinderactiviteiten… Leuke bijkomstigheid is dat het Instituto Cervantes dit jaar zijn 25-jarig jubileum viert.

De volgende Spaanse regio’s en eilanden zullen tijdens deze Spaanse Dag vertegenwoordigd zijn: Andalusië, Extremadura, Ibiza, Formentera, Galicië, Tenerife, Lanzarote, Murcia en Regio Valencia

Gedurende de dag zullen er activiteiten zijn in de volgende ruimtes:

In het Instituto Cervantes

 • Kinderactiviteiten – Bibliotheek: verhaal vertellen, knutselen…
 • Academische ruimte – Rode zaal: informatie over cursussen van Instituto Cervantes
 • Presentaties: lezingen…

Domplein

 • De 9 Spaanse bestemmingen zullen in de verschillende kramen informatie geven en gastronomische producten aanbieden. In de España-kraam zullen er ham- en sherryproeverijen zijn
 • In de Spaanse markt zullen er bedrijven zijn die informatie en proeverijen geven en wijn en andere gastronomische producten verkopen.
 • Bar & terras: een aangename plek om iets te eten en een beetje uit te rusten om daarna weer verder te kunnen genieten.
 • Toneel: hier zullen gedurende de gehele dag diverse flamenco- en muziekoptredens zijn.
 • De Regio Valencia biedt paella-workshops aan door de bekende expert in Spaanse rijstgerechten Marias Paellas.

PLATTEGROND

Kraampjes & Foodtrucks

Air Europa

Air Europa is de grootste Spaanse luchtvaartmaatschappij en onderdeel van de Globalia groep. Met een moderne vloot van o.a. B787 Dreamliners en B737 Next Gen toestellen vliegt Air Europa dagelijkse vanuit o.a. Amsterdam, Brussel en Düsseldorf naar Madrid en ruim 20 andere bestemmingen in Spanje. Air Europa is lid van Sky Team.

Website: www.aireuropa.com

Ardanza Reizen

Ardanza organiseert al bijna 20 jaar unieke individuele Fly & Drive rondreizen voor nieuwsgierige reizigers die op hun gemak de beroemde, maar ook onbekende parels van Spanje willen ontdekken.

Tiptop verzorgde reizen waarin u op pad gaat met een persoonlijk draaiboek, uitgebreid kaartmateriaal en veel tips voor bijzondere excursies en activiteiten ter plekke. U wacht een gastvrij verblijf in karaktervolle en kleinschalige accommodaties die persoonlijk door Ardanza geselecteerd en bezocht zijn. Een deel van het Ardanza team heeft al 12 jaar een standplaats in Spanje, u bent dus verzekerd van deskundig advies en ondersteuning onderweg!

Website: www.ardanza.nl

ESPANJE!

De glossy ESPANJE! brengt je ieder kwartaal weer in de ultieme Spanjes-stemming.

Met mooie reisverhalen over populaire en minder bekende reisbestemmingen, lekkere recepten,leuke nieuwtjes, interessante weetjes. Bij de prachtige foto’s kun je heerlijk wegdromen.

Website: www.espanje.nl

Spanish Language Connections

Er zijn eindeloos veel opties om de Spaanse taal te leren. Wij van Spanish Language Connections helpen onze klanten door de bomen het bos te zien, en bieden een op uw wensen afgestemde service. Spanish Language Connections heeft een uitgebreid netwerk van kwalitatief uitstekende Spaanstalige scholen en universiteiten die door Instituto Cervantes geaccrediteerd zijn. Wij kennen al onze partners persoonlijk, en kunnen daardoor topkwaliteit en goede individuele begeleiding garanderen.

Website: www.spanishlanguageconnections.eu

Cava Koning

Wij zijn importeurs gespecialiseerd in uitsluitend Spaanse producten, waaronder Cava, wijnen, olijfoliën, JerezAzijn, Membrillo. Daarnaast organiseren wij wijnreizen in Spanje en cava-proeverijen op maat in Nederland.

Website: www.decavakoning.nl

Of je Spaanse Worst Lust

¿¡OfJeSpaanseWorstLust!? is ontstaan uit een groep Spaanse & Nederlandse vrienden met een passie voor Spanje en de Spaanse keuken. We importeren zelf de beste biologische en duurzame producten uit Spanje om deze in Nederland en België op festivals en andere evenementen onder de aandacht te brengen.

Tijdens de Spaanse Dag verkopen wij:

 • Gazpacho
 • Tortilla
 • Croquetas de jamon iberico
 • Broodje chistorra
 • Borrelplank

Website: Ofjespaanseworstlust.nl

Programma

Podium

Carnaval Comparsa

De Carnavalsgroep Los Joroperos was de groepswinnaar van het Carnaval 2019 in Santa Cruz de Tenerife. Als sinds 1977 neemt deze groep deel aan het Carnaval van Tenerife en heeft daarnaast al vele malen opgetreden op het Spaanse vasteland en in diverse andere Europese landen zoals Frankrijk en Duitsland. De carnavalsgroep bestaat uit in totaal 85 personen waaronder dansers en trommelaars.

Website: www.joroperos.com

Isabel Bermejo

Isabel Bermejo (La Rioja, Spanje) studeerde cum laude af aan het conservatorium van Maastricht, en slaagde ook cum laude voor haar eindconcert van de masteropleiding wereldmuziek aan het conservatorium Codarts (Rotterdam) en de opleiding tot muziekdocent. Samen met gitarist Michalis Michailidis (Griekenland) en percussionist Javier Herrero (Spanje) vormen ze een heel intiem trio dat de Spaanse poëzie en de Latijns-Amerikaanse folkloristische muziek met een vleugje moderne jazz samenbrengt.

Website: www.isabelbermejo.com

Flamenco: Edsart Udo de Haes (gitaar), Irene Álvarez (dans), Antonio Paz (zang)

De Sevilliaanse Flamenco danseres Irene Alvarez begint haar opleiding in klassiek-Spaanse dans reeds op negenjarige leeftijd bij de befaamde Matilde Coral aan het “Real Conservatorio de Musica y Danza” te Sevilla. In 1993 behaald ze daar haar diploma en sindsdien heeft ze haar opleiding voortgezet bij dans-grootheiden als El Güito, Manolo Marin, Javier Latorre, Isabel Bayón, José Galván, Pilar Ogalla, Angel Atienza en Manuel Betanzos. Voortbouwend op de traditionele Flamenco heeft ze haar eigen, onmiskenbare stijl ontwikkelt die zich steeds beweegt tussen een impulsieve, soms vrij moderne expressie, en de feminiene elegantie die het kenmerk is van de Sevilliaanse school.

Ze is assistente van de maestra Isabel Bayon tijdens het festival van Jerez in de jaren 2009, 2010, 2012 en 2018, en tegenwoordig gastdocente bij Codarts – Hogeschool voor de Kunsten (Rotterdam).

1992 was Irene te zien in de Film “Sevillanas” van Carlos Saura, maar eigenlijk begint ze pas vanaf 2002 regelmatig in tablaos en internationale theaters op te treden. Ze werkt samen met de gitarist Antonio Andrade en de danser Federico Ordoñez, met wie ze het ensemble “DOS” opricht. Naast haar optredens op diverse Europese festivals (o.a. Gitaarfestival Balatonfüred, Hongarije, Festival “Sur les Routes des Musiques Tsiganes”, Caen, Frankrijk, Berliner Philharmonie, Duitsland, Flamenco Festival Rotterdam, Gypsyfestival Tilburg, Nederland) werd ze ook al uitgenodigd als gastsoliste bij de gitarist Rafael Cortes, het Poolse ensemble “Los Payos”, “Sevilla Mia” (José Ramirez, Cristina Hall), “Inspiracion Flamenca” (met gitarist Ulrich Gottwald) en bij verschillende cross-over projecten, zoals “El Pelele- Noche de Canciones Españolas”, het indisch-andalusisch “Kathak Flamenco” met het “Music Ensemble of Benares” en José Parrondo, de “Classic Club Nights” met de trombonisten van het “Rotterdams Philharmonisch Orkest“, en meer recent, de samenwerking met het flamenco/jazz ensemble Tiempos Nuevos (Edsart Udo de Haes, Maria Marin) of de BVR Flamenco Big Band (Bernard van Rossum) als gast danseres.

Samen met gitarist Alexander Gavilán, zangeres Carmen Fernandez en percussionist Ruven Ruppik produceert ze de programma’s “De Alegrias y Soledad” en “ZarZamora”.

In 2017 en 2019 gaat Irene op tournee door heel Nederland met de productie „Carmen“ van Tania Kross, en is ze te zien in diverse tv programma’s als gastdanseres, ondermeer in de live tv gala van het Koningsdag concert. In 2017 maakt ze samen met de gitariste en zangeres Maria Marin het project MUSA waarvan op de Nederlandse en Belgische podia nog steeds kan worden genoten.

Irene Alvarez: www.irenealvarez.eu

 

Antonio Paz, geboren in Brussel, verdiept zich al sinds zijn vroegste jeugd in flamenco.

Als zoon van een gitarist, leert hij op fietsuitstapjes zijn eerste “letras” en volgt hij tegelijkertijd cursussen toonladder en piano.

Op zijn veertiende begint hij al op te treden in diverse theaters doorheen de Benelux als “cantaor de atrás” (dansbegeleider als flamenco zanger).

Om zijn muzikaal terrein uit te breiden besluit hij om 4 jaar op tournee te gaan in Azië (Singapore, Hong Kong, Thailand, Indonesië, Maleisië, …), waar hij optreedt met de beste lokale muzikanten.

Terug in Spanje, treedt hij op in verschillende theaters en flamenco festivals, naast artiesten zoals : Carmen Linares, El Cabrero, Chano Lobato, Miguel Poveda, Aurora Vargas, Juana Amaya, Rafael del Carmen, Rafael Amargo…

Hij heeft ook deelgenomen aan vele CD opnamen :

 • A mi vera (J. Baptiste Marino)
 • Le bal des suds (Louis Winsberg)
 • Moscatel (arrangementen + muziek in samenwerking met Antonio Paz Sr)
 • Terrain vague (Anne Niepold)

Zijn ervaring, zowel als zijn kennis van het “compás” en van de dans maken van hem een vaste waarde in de wereld van de flamenco.

Antonio Paz: www.flamencodeflandes.be/pbant.htm

 

Edsart is een opvallende flamencogitarist werkzaam in Nederland, Spanje en daarbuiten. Zijn composities hebben een eigen taal met een rijk idioom. Muziek waarin hij de elementen van zijn klassieke conservatoriumopleiding gebruikt die in het brede flamenco universum passen.

Zijn gitaarspel wordt in Spanje geprezen om de prachtig klinkende sferen die als de kou van het noorden tot diep in je botten door dringen. De Nederlander wordt daar omgeschreven als de geboorte van een nieuwe flamenco die een vloed aan tongen zal los maken, een buitenlander die met zijn gevoelige en filosofische spel het stokje van de Spanjaarden kan overnemen (Flamencosite Chalaúra, Spanje 2013).

Speelde op belangrijke radio- en televisiezenders zoals BBC Radio (Londen, Engeland) en M2 (Casablanca, Marokko).

Concerteerde op de belangrijkste podia en festivals zoals Het Concertgebouw Amsterdam en North Sea Jazz Festival.

Gaf masterclasses en cursussen op onder meer Artez Conservatoria en gitaarfestivals.

Bracht in 2013 en 2016 soloalbums Aurora en Mil Familias uit en werkte samen op nog zeven CD’s.

Werkte samen in interdisciplinaire cross-overs zoals met Nynke Laverman (kleinkunst), Frank Groothof (muziektheater) en de BvR Flamenco Bigband (jazz/flamenco) waarmee diverse prijzen werden gewonnen (1e prijs Meerjazz en ‘Keep an Eye the Records’, etc).

Edsart Udo de Haes: https://edsartudodehaes.nl

 

 

Camaleón is een Flamenco Latin Folk groep opgericht in 2015 in Amsterdam. Het repertoire is een mix van Flamenco (rumba, tangos, alegrías) en intieme akoestische Spaanse en Zuid-Amerikaanse songs. Muziek van Los Delinqüentes, Silvio Rodríguez, Gipsy Kings en vele anderen. Camaleón speelt in theaters en op festivals in Nederland en heeft afgelopen twee jaar een zomertournee door Spanje gemaakt. In het bijzonder speelden zij op het festival La Isla Ciudad Flamenca in San Fernando (Cádiz).

Facebook: www.facebook.com/camaleonmusica

Instituto Cervantes

Edwin Winkels

Edwin Winkels is correspondent in Spanje voor het AD en de NOS. Eerder werkte hij voor het Spaanse dagblad El Periódico. Hij schreef diverse fictie en non-fictie boeken waaronder een bestseller over Johan Cruijff. Zijn nieuwste boek La Vuelta, Heroïsche verhalen uit de Ronde van Spanje verscheen deze maand. Aan de hand van de Vuelta vertelt Edwin verhalen over het landschap van Spanje, bijzondere plaatsen én opvallende momenten uit de geschiedenis van het land.

Website: www.edwinwinkels.com 

Luna Zegers

Luna Zegers studeerde in 2015 als eerste niet-Spaanse af als flamencozangeres aan het conservatorium ESMUC in Barcelona met de volledig door haarzelf geschreven eindexamenvoorstelling ‘Entre Dos Mundos’ (Tussen Twee Werelden) die in 2017 op cd werd uitgebracht. In hetzelfde jaar verscheen haar autobiografische boek SOLO. Luna schrijft columns over de flamencowereld voor ESPANJE!. Op de Spanjedag voert je ze via een muzikale vertelling mee naar het land van de flamenco.

Website: www.lunazegers.com

Serendipity

Verhalen vertellen, voor kinderen tussen 3 en 7 jaar (maximaal aantal kinderen 25).

Verhaal vertellen in het Spaans van het boek “La Caja” gevolgd door knutselen, georganiseerd door Serendipity Libros.

Diego is een jongetje dat woont in een gewone wijk, met gewone bomen, gewone stoplichten en gewone straten. Hier gebeurt nooit is, tot op een dag dat er ’s morgens op het plein een enorme doos staat, in cadeaupapier en met een strik maar zonder geadresseerde of afzender. Dit is toch niet gewoon. Aan wie moet je zo’n groot cadeau geven zonder dat je weet wat erin zit?

Amanda Steck, oprichtster van het Serendipity-project, heeft gestudeerd voor bioloog en dierenarts en is omgeschakeld naar boekhandelaarster en vertelster van kinder- en jeugdliteratuur. Zij organiseert verhalen vertellen, lezingen en workshops voor kinderen gerelateerd aan kinderliteratuur met als doel de taal, het vocabulaire en de cultuur van en voor kinderen te promoten die, grotendeels, opgroeien in een twee- of meertalige omgeving.

Website: www.serendipitylibros.com

ESPANJE! On Stage

De glossy ESPANJE! brengt je ieder kwartaal weer in de ultieme Spanjes-stemming. Met mooie reisverhalen over populaire en minder bekende reisbestemmingen, lekkere recepten, leuke nieuwtjes, interessante weetjes. Bij de prachtige foto’s kun je heerlijk wegdromen. Reisredacteuren Annebeth en Aafke nemen je vandaag graag mee en geven tips voor een bijzondere vakantie!

Aafke Jochems studeerde Spaans in Amsterdam en Madrid en werd in 1995 ANP-correspondent in Lissabon. Als reisjournalist ontdekte ze het Iberisch Schiereiland voor verschillende bladen. Voor ESPANJE! maakt ze en mooie serie over typisch Spaanse producten zoals pimientos de Padrón, saffraan en Manchegokaas. Ze bezoekt boeren, fabriekjes en proeft. Op de Spanjedag neemt ze je mee op haar reizen door heel Spanje.

 

 

 

Annebeth Vis woont sinds 2002 in Barcelona waar ze werkt als journalist en gids. Ze schreef reisboeken over haar stad en Catalonië, is eigenaar van de website www.barcelonatips.nl en verantwoordelijk voor de onlineversie van ESPANJE! Annebeth kent Catalonië op haar duimpje en vertelt op de Spanjedag uitgebreid over de stad en regio die haar hart hebben gestolen.

Website: www.espanje.nl

Wie is wie?

Organisatoren

In samenwerking met

Deelnemende bedrijven

 

Midzomergracht festival

Het Midzomergracht festival viert de liefde, en groots ook!

Vrijdag 21 juni start de 23ste editie van het Midzomergracht festival en dat wordt dit jaar groots gevierd op het Domplein met niemand minder dan zangeres MAAN als hoofdact.

Vanaf 20:00u Domplein Utrecht, gratis toegang.

Met o.a. Maan, DJ Kai & MC DiVine, DJ DEN, Booombasstic, House of Vineyard met Mother Amber Vineyard en meer.

Wil jij de energie en veelzijdigheid van MAAN en ervaren? Kom dan 21 juni naar het Domplein om samen met MAAN en andere artiesten het Midzomergracht festival feestelijk in te luiden!

Bekijk hier het event op Facebook
Bekijk het hele programma op de website van Midzomergracht festival

Het Midzomergracht festival is een #celebration van onze gemeenschap en presenteert een ongelooflijke variëteit aan vermakelijke, tot nadenken, inspirerende, sociale, boeiende en culturele evenementen met optredens door heel Utrecht. En met als hoogtepunt de Officiële Grand opening op 21 juni 2019.

Utrecht kleurt voor 1 week alle kleuren van de regenboog in een exclusieve festivalsfeer.

Het Midzomergracht festival is een belevenis en een feest waar je elkaar ontmoet en waar vooroordelen worden weggenomen. Voor iedereen, ongeacht leeftijd, gender en seksuele voorkeur. Wij maken verbinding met Utrecht door middel van Cultuur, Educatie & Pride.